4 października 2018 roku w Sali Kolumnowej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie odbyła się Kapituła Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie", organizowanego przez Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie przy współpracy z Wojewodą Podkarpackim i Marszałkiem Województwa Podkarpackiego.
Partnerami Programu są Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny. Kapitułę Programu tworzą eksperci rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów. Kapituła zapoznała się z przedstawioną przez producentów dokumentacją oraz wynikami badań wykonanych przez ekspertów z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie.
Zgłoszone produkty oceniane były według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. Szacowne gremium Kapituły dokonało oceny zgłoszonych produktów przyznając 31 certyfikatów "Smaczne bo Podkarpackie". Efekty pracy Kapituły poznamy już niebawem tj. 18 października w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce podczas uroczystej Gali kończącej tegoroczną edycję Programu "Smaczne bo Podkarpackie".