19 października w Urzędzie Wojewódzkim w Rzeszowie kapituła Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne Bo Podkarpackie” oceniła 44 wyroby zgłoszone przez lokalnych przedsiębiorców.
Partnerami programu są Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Podkarpacki Państwowy Wojewódzki Inspektorat Sanitarny, których przedstawiciele zasiadali w kapitule. W jej skład wchodzą również reprezentanci innych jednostek kontrolujących, w tym Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Rzeszowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Podkarpackiej Izby Rolniczej.
W gronie kapituły znaleźli się ponadto przedstawiciele samorządów, w tym Urzędu Wojewódzkiego i Urzędu Marszałkowskiego, a także urzędu pracy, szkół wyższych, stowarzyszeń, dyrektorzy Banku Pekao S.A. oraz patroni medialni programu.
Wszyscy ocenili produkty według następujących kryteriów: wygląd i kształt, barwa, smak, zapach, konsystencja i struktura. Oceniana była poprawność etykietowania i znakowania produktów, które narzuca m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
40-osobowa komisja ekspertów wydała opinię na temat produktów: mięsnych, w tym kiełbas, salcesonu, galaretek, produktów garmażeryjnych, warzywnych, pieczywa, w tym chleba, rogali, a także ciast i ciastek, słodyczy oraz żurków, olejów i win. Produkty pochodzą z wielu zakątków naszego regionu: z Rzeszowa, Brzeźnicy, Leżajska, Lubaczowa, Dubiecka, Dębicy, Mielca, Jarosławia, Ropczyc, Jasienicy Rosielnej, Jasła, Strzyżowa, Łańcuta i Kamienia.
- Poziom był bardzo wysoki. Naszym obowiązkiem, jako inspekcji, jest weryfikowanie błędów, ale wszystkie produkty spełniały wysokie wymogi stawiane producentom żywności. Były drobne wątpliwości, jednak to jest piękne w tym programie, że producent wyciąga z niego naukę i doświadczenie. Poprawia jakość produktów, zdobywa wiedzę na temat znakowania swoich wyrobów - powiedział Bogusław Gronko z Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, dodając: - Wszystkie te produkty, jeśli są tworzone zgodne ze sztuką, potrafią zachwycić. Mogę potwierdzić, że Podkarpacie, jak i cała ściana wschodnia, ma czym się pochwalić. Są to produkty regionalne. Tym więc bardziej wyjątkowe.
Kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku z Podkarpackiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego, Jerzy Stelmach, podkreślił, że zaprezentowane wyroby to wyższa półka regionalnych produktów Podkarpacia. Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, Lucjan Kuźniar, zaznaczył, że powinniśmy być dumni, iż wybór dobrych regionalnych produktów jest tak szeroki. - Możemy imponować innym województwom pod tym względem - dodał, dziękując jednocześnie dyrektorowi Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie, Pawłowi Zającowi, za 16-letnie zaangażowanie w promocję lokalnych firm.
Oddane głosy pokazały, które z produktów są tymi najlepszymi.
- Wybrano produkty najlepsze. Decyzja nie była łatwa, ponieważ wszystkie są bardzo dobre. Wygrały te, które zdobyły większość głosów i to one zasługują na uznanie - powiedział Lucjan Kuźniar, podkreślając, że wszystkie wyroby zostały skrupulatnie przebadane przez jednostki kontrolujące, co potwierdziło ich bezpieczeństwo i jakość.
Firmy z branży spożywczej mogły zgłosić jeden i więcej produktów (grupy produktów). Przypomnijmy, że wśród uczestników programu są: Przeworskie Winnice Dariusz Rosół, Przedsiębiorstwo Produkcyjno Usługowo Handlowe "Cimesmak" Artur Legutko, Wypiekarnia Martyna Mrozowska, Masarnia OSIP s.c. Zygmunt i Kamil Osip, "Pychotka" Produkcja i Sprzedaż Wyrobów Piekarsko-Cukierniczych Adam Turczyn, Bożena Załuska Zakład Masarski Załuscy, Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Dubiecko, Piekarnia Roztoczyński Sp. z o. o., Przedsiębiorstwo Handlowo – Usługowe „MATEO” Stanisław Cabaj, Cukiernia Pokusa Marta Rączka – Żurawska, Firma "ROMIKO" s.c. Roman Kozak, Anna Krupa-Kozak, Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Andrzej Szarek, Firma Produkcyjno-Handlowo- Usługowa Stanisław Kopacz, PPHU KOS Sp. J. K. Mazur, W. Zych Sp. J., Kurek Justyna Firma Handlowo-Usługowa "Juvita", Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Zakład Przetwórczo- Handlowy "BASZPOL" Sp. z o.o., PRO-AGRO MAREK NOWIŃSKI Winnica Dwie Granice, P.H.U. Wojciech Czuba Piekarnia Dobry Chleb, Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA, Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o., Firma "TEN SMAK" Grzegorz Tendaj, CIAK Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak, Przetwórstwo Mięsne WYRÓB KIEŁBAS I PODROBÓW Andrzej Dudek, HORTINO Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Leżajsk Sp. z o.o. oraz Bieszczadzka Spiżarnia Anna Książek.
Wyniki posiedzenia kapituły poznamy podczas uroczystej gali, która odbędzie się końcem listopada w G2A Arena Centrum Wystawienniczo Kongresowe Województwa Podkarpackiego w Jasionce.
Serdecznie dziękujemy szanownemu gronu kapituły, w tym członkowi Zarządu Województwa Podkarpackiego, Lucjanowi Kuźniarowi, za zaangażowanie i pracę, która wyłoniła tegorocznych laureatów programu "Smaczne Bo Podkarpackie".
Pani Wojewodzie Ewie Leniart dziękujemy za wsparcie w organizacji posiedzenia kapituły i to, że, jak co roku posiedzenie mogło się odbyć w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim.