Priorytetem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej od 10 lat są produkty ekologiczne. Od 2016 roku wyroby jasienickiej firmy są wolne od jakichkolwiek dodatków chemicznych. To ewenement w skali kraju.
Zarząd firmy podjął taką decyzję ze świadomością, że jest to jak na obecne czasy niepopularne rozwiązanie. Ryzyko było duże, jednak założeniem OSM Jasienica Rosielna jest działanie zgodnie z tak zwaną „czystą etykietą”, czyli eliminowaniu z produkcji substancji dodatkowych posiadających oznaczenia E.
Od 2007 roku wyroby ekologiczne z Jasienicy są pod stałym nadzorem jednostki certyfikującej – firmy COBICO przeprowadzającej audyty potwierdzające spełnienie wymagań w zakresie przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego. Odzwierciedleniem zgodności z systemem kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej jest wspólnotowy znak UE „Rolnictwo ekologiczne” umieszczony na opakowaniach. Taki znak posiadają między innymi: Mleko Spożywcze Podkarpackie, Twaróg Chudy i Twaróg Półtłusty Wiejski z Jasienicy, Masło Ekstra, Osełka, Kefir z Jasienicy, Serek Fromage z Jasienicy.
Mleko pochodzi z certyfikowanych gospodarstw rolniczych, głównie z gminy Jasienica Rosielna i gmin ościennych, w których nie stosuje się środków chemicznych, do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Gospodarstwa te podlegają ponadto stałym inspekcjom.
Warto wiedzieć, że w dobie chorób cywilizacyjnych spożywanie produktów ekologicznych sprzyja zachowaniu zdrowia i wiąże się obniżeniem ryzyka rozwoju otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy. Zawierają bakterie kwasu mlekowego. Charakteryzują się przyjemnym lekko kwaśnym smakiem.
W 2016 roku w stosunku do 2015 wzrost skupu surowca ekologicznego był bardzo wysoki, co przedłożyło się na wzrost sprzedaży wyrobów ekologicznych.
Gratulujemy świetnych wyników i podjętego ryzyka, które jednak opłaciło się spółdzielni.