Aktualności

6 lipca 2025 r. - Bracia Dobrowolscy z Wadowic Górnych

Dobrowolscy Sp. z o.o. to uczestnik tegorocznej edycji Konkursu "Podkarpacka Nagroda Gospodarcza" 2025

Organizatorem Konkursu jest Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie. Partnerem Konkursu jest Województwo Podkarpackie. Szczegóły o Konkursie na www.png.pl.

Firma Dobrowolscy od 1990 roku łączy smakiem pokolenia. Był rok 1990, kiedy Stanisław Dobrowolski wraz z synem Adamem założyli pierwszy zakład mięsny. W późniejszych latach dołączyli do nich pozostali synowie. Dzisiaj firma zatrudnia ponad 600 pracowników i łączy technologię z troską o to, by wędliny wadowickie były najlepszymi produktami dla rodzin. Firma praktycznie startowała od zera, jednak zaangażowanie pracowników, którzy wychodzili do pracy wczesnym rankiem i wracali po kilkunastu godzinach, pozwoliło osiągnąć wspólny sukces. Wieść o dbałość o najmniejsze szczegóły oraz dążenie do produkowania wyrobów jak najlepszej jakości, z których słynął zakład, zaczęła rozchodzić się po okolicznych miejscowościach. Efektem były rzesze klientów, które ustawiały się pod małym sklepem. Choć kolejki po wędlinę kojarzone są z latami osiemdziesiątymi, historia powtarzała się pod wadowickim sklepem Dobrowolskich dekadę później. Zakład rozrastał się w zawrotnym tempie, czego doskonałym przykładem jest historia ze ścianką, którą trzeba było wyburzyć miesiąc od jej postawienia. Z czasem obok kolejki klientów zaczęły ustawiać się samochody dostawcze. Wydawanie towaru rozpoczynało się od 6 rano, jednak pierwsi śmiałkowie pojawiali się już w okolicach północy! Rekordowe długości kolejek pod sklepem Dobrowolskich sięgały nawet 2 km! Po 10 latach od założenie zakładu, Dobrowolscy zatrudniali 435 osób. Kultywowanie rodzinnych tradycji sprawiło, że firma stała się atrakcyjnym miejscem pracy, w którym pracują całe rodziny, a średni czas zatrudnienia to kilkanaście lat. Wędliny z Wadowic Górnych zaczęły pojawiać się za ladami sklepów w Małopolsce, na Lubelszczyźnie, Górnym i Dolnym Śląsku oraz w Świętokrzyskim. Kolejnym naturalnym krokiem w rozwoju firmy było nawiązanie współpracy z sieciami handlowymi, dzięki czemu dzisiaj produkty Dobrowolskich znajdziecie na terenie całej Polski. Kluczem do sukcesu Dobrowolskich jest wnikliwa analiza rynku mięsnego i analiza panujących na nim trendów, dzięki łączeniu tradycji ze zmieniającymi się gustami konsumentów, firma stale osiąga sukcesy. Dobrowolscy od zawsze preferują polskie mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Współpraca z lokalnymi hodowcami oraz dbałość o środowisko naturalne idą w parze z dbałością o ekologię, która od zawsze była wpisana w misję firmy. Celem Programu jest wyłonienie i wypromowanie produktów spożywczych wytworzonych przez przedsiębiorstwa mające swe zakłady na Podkarpaciu. Program ma promować i pomagać w wyborze konsumentom tych produktów, które ze względu na swoją wysoką jakość, unikalne walory smakowe i zapachowe, reprezentują nieprzeciętny poziom, godny do naśladowania oraz spełniają wymagania jakości handlowej. Program jest adresowany do wszystkich producentów żywności działających na terenie województwa podkarpackiego.

PROMOWANE FIRMY

"KLIMA" Kruczek J. Wożniak T.
Usługi, Budownictwo
Usługi, handel
DANDYS - Moda męska i chłopięca, garnitury, koszule, krawaty, ubran . . .
Odzież, obuwie, tekstylia
handel galanterią męską
Nieruchomości Alicja Galiszkiewicz & Małgorzata Kurpiel s.c.
Nieruchomości
Nieruchomości
DANTREL - wulkanizacja, mechanika pojazdowa, sprzedaż częci samochod . . .
Motoryzacja, Motoryzacja
Wulkanizacja
HOTEL*** MARKO - pokoje noclegowe
Hotele, gastronomia

PROJEKTY UNIJNE

Celem głównym projektu jest zdobycie zatrudnienia przez 70 osób bezrobotnych lub biernych zawodowo zamieszkujących woj. podkarpackie poprzez otwarcie własnej działalności gospodarczej do 31.03.2022 r. [...]
Celem głównym projektu jest aktywizacja zawodowa i zwiększenie możliwości zatrudnienia 110 Uczestników Projektu, zamieszkujących woj. podkarpackie poprzez wyposażenie ich w kwalifikacje oraz doświadczenie zawodowe do 30.09.2021 r. [...]
Celem głównym projektu jest poprawa sytuacji zawodowej 94 osób pracujących (w tym 54 kobiet), które w momencie przystąpienia do projektu znajdują się w trudnej sytuacji na rynku pracy [...]
Celem głównym projektu jest zwiększenie kompetencji w obszarze języka angielskiego lub niemieckiego przez 216 uczestników/czek do 30.06.2021 r. [...]
Celem głównym projektu jest aktywizacja zawodowa 90 uczestników projektu zamieszkujących woj. podkarpackie poprzez wyposażenie ich w kwalifikacje oraz doświadczenie zawodowe do 31.03.2020 r. [...]

PARTNERZY

d4u1qu