Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp.z o.o to uczestnik tegorocznej edycji Programu „Smaczne bo Podkarpackie” 2021.
Organizatorem Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie” jest Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie. Tegoroczną edycję Patronatem Honorowym objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem Programu jest Województwo Podkarpackie. Szczegóły o Konkursie na www.smaczne.rze.pl.
Fabryka została założona w XIX w. przez pradziadka obecnej Pani Prezes Anety Gurgul. Wyroby fabryki Stanisława Gurgula polecane były dla ludzi chorych przez Komisję Przemysłową Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego i dostarczane na dwory Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Po II wojnie światowej w latach 50-tych fabryka została znacjonalizowana. Od roku 1952 do 1993 występowała pod inna nazwą. W tym czasie jednak produkowała takie wyroby cukiernicze jak: biszkopty, precle, paluszki telewizyjne. W 1993 roku wróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę.W kolejnych latach przeprowadzono liczne modernizacje, wprowadzając nowe urządzenia m. in. zakupiono tunele do pakowania wyrobów w folię termokurczliwą zapobiegającą wysychaniu produktów. Stosujemy opakowania ekologiczne, są to kartoniki z tektury wyścielone pergaminem i zabezpieczone folią. Nasze produkty pakowane są także w tzw. wypraski. Wyroby są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach. Posiadamy także własne laboratorium zakładowe oraz wewnętrzną kontrolę jakości. W 2004 roku wprowadziliśmy system HACCP, aby zwiększyć kontrolę nad jakością produkowanej żywności. Obecnie fabryka specjalizuje się w wypieku biszkoptów podłużnych. Od 2007 roku fabryka działa w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Naszą misją jest: “Produkować dobrą zdrową polską żywność”